Veerle Be-leeft – Zondagblog 2: Up & Down

Moodswing

Deze laatste weken waren een echte emotionele rollercoaster…
In september en oktober konden alle activiteiten redelijk normaal doorgaan voor mij. De danslessen waren goed begonnen en volop bezig en de massages konden heel veilig doorgaan. Ik had dus voldoende werk, leuke gevulde weken. Dan kwam er terug die gevreesde lockdown… Al mijn activiteiten werden terug van de ene op de andere dag stil gelegd; geen danskampje, geen lessen, geen massages.

Zoals de meeste mensen heb ik er alle begrip voor en met alle respect en bewondering voor de hard werkende zorgverleners draag ik graag mijn steentje bij.
De eerste lockdown in maart scheen de zon, stond de BBQ non stop te gloeien, zorgden de puzzels voor tijdverdrijf (en nekpijn) en was het elk uur apero-time! Maar ook dan duurde lang voor ik door had dat het OK was om even niets te doen.
Deze keer is het anders, het is letterlijk donkerder, maar ook het enge gevoel komt steeds dichter bij. Iedereen is ondertussen wel in contact gekomen met iemand die ‘ervan had’. Het is een wonder dat ikzelf nog niet in quarantaine ben moeten gaan… “Hout vasthouden”.

Laat me ook even delen dat ik heel gevoelig ben aan verandering, de mens is zo’n gewoontebeestje. Ik kan er echt van genieten om alleen te zijn en kan me meestal goed bezig houden. Maar te veel is nooit goed. Het genot van het niets doen slaat al snel om in twijfel; álles in twijfel trekken, daar ben ik een echte krak in. Het overdenken, over-analyseren en over-bekritiseren is niets nieuws voor mij. De negativiteit overheerst en dan wil ik letterlijk in een hoekje kruipen en me verstoppen voor de hele wereld.

De afgelopen week ben ik de eerste dagen echt down geweest. Ik had nergens zin in en wou nergens over praten omdat mijn hoofd al moe was van te veel na te denken. Ik was dus echt een cranky bitch, nogmaals excuses aan mijn Loetje…
Donderdag moest ik echt wel een dansles opnemen aangezien ik dit al aan het uitstellen was van maandag… Deze verplichting had ik echt nodig. Nadat ik de les opgenomen had was ik terug herboren, Eureka! Ik voelde de energie terug door mijn lijf stromen en had zin om actief te zijn, om te communiceren en om buiten te komen.
Chanceke, want de UP is zo veel leuker dan de DOWN!

Alweer een lesje geleerd, alweer een ervaring rijker en alweer een - nodige -  boost voor het zelfvertrouwen! Het probleem is dat we er in deze tijden zo moeilijk over kunnen ventileren bij onze vrienden en familie. Die uitlaatklep is voor heel veel mensen weggevallen terwijl we dat super hard nodig hebben. In simpele cafégesprekken gebeurt er al dan niet onbewust heel veel zelfreflectie waar we achteraf, in de meeste gevallen, echt deugd van hebben en wijzer van worden, in de 2 betekenissen van het woord!

Door te schrijven en te communiceren kunnen we al een deel van die uitlaatklep zelf creëren.
En dat brengt me tot jou. Hoe voel je je? Wat doe jij om bezig te blijven?
Wat houdt jouw glas “half vol”? (en neen, wijn alleen is niet voldoende 😉 )

Een heel waardevolle uitlaatklep voor mezelf is muziek! Dus ik ga mijn zondag starten door te zingen en dansen op up and down and up and down and up and down and up and down…. (aldus de Vengaboys!)