Veerle Be-leeft - Zondagblog 4: Love On Top - Het belang van Zelfzorg.

Quote: Eleanor Brown

Liefde, L'amour pour toujours, amore, love, liebe, ...

De wereld draait rond dit ene ding, zou ik graag willen geloven. Maar helaas is mijn naïviteit wat gekrompen door de jaren heen. Dat wil niet zeggen dat ik er niet meer in geloof, integendeel. Ik geloof vooral dat liefde de oplossing is voor heel veel problemen, op alle vlakken. Liefde en begrip zijn 2 kernwoorden die centraal zouden moeten staan in alles wat we doen. Laten we er alleszins deze zondag mee starten...

Als ik je vraag om minstens 5 dingen op te noemen die je graag hebt aan jezelf, moet je dan lang nadenken of voel je de warmte en vind je gemakkelijk een antwoord?
Velen hebben het echt moeilijk met die vraag. Jeetje, 5?! En toch zou het zo moeilijk niet mogen zijn. Iedereen heeft talenten, iedereen heeft mooie eigenschappen, waarom zou jij er dan geen hebben? De eerste stap naar liefde voor jezelf is aanvaarding, eens je aanvaardt wie je bent zal er al een hele pak negativiteit van je schouders vallen. En het gekke is, als je jezelf aanvaardt en graag ziet, zal het leven zo veel gemakkelijker en plezanter zijn.
Dus stop met twijfelen, laat je zien en horen, want - 3 keer raden - je bent het waard! ;)

Uit eigen ondervinding besef ik hoe moeilijk en instabiel het kan zijn. Je kon al lezen in blog nummer 3 dat er veel ups en downs zijn en iets wat ik in die down vaak vergeet is 'liefde'. Waar ik eigenlijk naartoe wil is het thema zelfzorg. Want enkel als je graag kan zien, kan je ook gaan zorgen voor jezelf en anderen. Denk maar aan kinderen, we zijn er allemaal een geweest en de meesten van ons komen er ook heel vaak mee in contact.
Wat hebben kinderen nodig? Liefde en begrip. Wat doet een kind mentaal en fysiek groeien? Liefde en begrip. Hoe zou je graag hebben dat die kinderen kunnen opgroeien en ontwikkelen? Met liefde en begrip.
Maar waar hebben we vaak zelf te kort aan? ...

Zelfzorg helpt om jezelf die liefde wat toe te laten. Ik laat me bijvoorbeeld heel graag masseren of ik neem graag een badje; 2 voorbeelden van manieren om mezelf te overladen met zorg en warmte.
Ben ik dan egoïstisch? Ik denk het niet, want dit zorgt ervoor dat ik kan blijven werken, genieten en positief kan blijven. De quote "Je kan niet schenken uit een lege kan" is hier volledig van toepassing. Als je jezelf niets geeft, kan je op jouw beurt ook maar weinig geven aan anderen. Niemand kan jou tegenhouden om voor jezelf te zorgen, dat heb jij alleen in de hand. Dus wat houdt jou nog tegen? :)

Dit is ook een van de redenen waarom ik zo graag doe wat ik doe, en alles wat ik doe heeft met zelfzorg te maken. Bewegen, masseren, ontspannings- en danslessen geven; allemaal manieren om mensen aan te zetten tot zelfzorg. 
Ook in de toekomst wil ik daar nog meer mee aan de slag, de plannen liggen al klaar, wacht maar af! ;) 

Je hebt misschien al door dat elke blog-titel ook een liedje is die er volledig bij van toepassing is. Jij mag vandaag met  'Love On Top' meezingen, en alles wat je zingt, zing je over en voor jezelf! Zoek dus snel een spiegel en laat je helemaal gaan, veel plezier ermee!

Finaly I put my love on top! Aldus Beyonce.